3,5% din impozitul pe venit

Redirectioneaza 3,5% din impozitul pe venit

Stii?

Cand completezi declaratia pentru directionarea a 3,5% din impozitul pe venit, nu renunti la banii tai, doar decizi in locul statului cum sa fie cheltuite sumele care oricum ti se rețin lunar din salariu.

O dată pe an, ai sansa să contribui la continuarea unor proiecte comunitare importante, iar alaturi de colegi și prieteni sa faci bine. Ai timp pana in 30 iunie 2020 sa ajuti la realizarea unor fapte bune, care conteaza.

Perioada pana la care contribuabilii persoane fizice trebuie sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributii sociale s-a prelungit de la 15 martie la 30 iunie.

Noutatea Formularului 230 din acest an este ca distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venitul datorat poate fi solicitata prin cerere pentru aceiasi beneficiari pentru o perioada de cel mult 2 ani si va putea fi reinnoita după expirarea perioadei respective. Asadar, puteti sustine o asociatie 2 ani consecutiv prin acelasi formular, iar pentru asta trebuie sa bifati casuta corespunzatoare din formular.

Ca sa-ti faci o idee despre contributia ta, gandeste-te ca suma pe care o acorzi nu depaseste 20-30 de lei la un salariu minim pe economie. Calculul e simplu: identifica valoarea impozitului pe venit de pe fluturasul de salariu, inmulteste-o cu 12, iar apoi afla cat reprezinta 3,5%.  După un an de cotizare la stat, suma pe care poti sa o directionezi spre ONG-uri in cadrul Campaniei iti poate parea nesemnificativa, iar deranjul completarii Formularului 230, drumului la Administratia Financiara sau la Posta, prea mare. O zicală veche spune însă că: pic cu pic se face marea. Asa si cu contributiile directionate spre fapte bune. 

Te-ai putea intreba dacă merita efortul, iar timpul pe care il petreci completand Formularul 230 nu este mai pretios decat suma pe care poti sa o directionezi inspre asociatie. Da! Merita să profiii de orice ocazie în care poti sa alegi in locul statului cauza pe care sa o sustii. Ca si in viata de zi cu zi, trecand cu vederea sau amanand problemele cu care te confrunti, nu faci decat să iti agravezi situatia. Actioneaza acum, pentru ca se va vedea maine, poimaine si in viitor.

Noi iti propunem sa iti indrepti atentia spre Asociatia “Un zambet sanatos pentru copilul tau”. In aceasta se ofera servicii stomatologice gratuite copiilor proveniti din medii defavorizate. Specialistii care lucreaza în cadrul echipei noastre ii ajuta pe acesti copiii sa aiba o igiena orala corespunzatoare.

De ce sa nu decizi tu pentru banii tai? 

Nu irosim banii, pentru ca, la fel ca tine, ii obtinem cu eforturi si pretuim orice ajutor primit.

Iti multumim!

INSTRUCTIUNI
privind completarea formularului 230 „Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat”

Depunerea formularului

Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza urmatoarele venituri din Romania:
– venituri din salarii si asimilate salariilor;
– venituri din pensii;
– venituri din activitati independente/ activitati agricole, impuse pe baza de normă de venit;
– venituri din activitati independente realizate în baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa;
-venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real;
– venituri din cedarea folosintei bunurilor, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.

Contribuabilii completeza formularul in urmatoarele situatii:
a) au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform legii, şi solicita restituirea acestora;
b) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand pana la 3,5 % din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult.

Organul fiscal central competent

Formularul se completeaza in doua exemplare:
– originalul se depune, dupa caz, la:
a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în Romania;
b) organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fara domiciliu fiscal în Romania.
– copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.

Modul de completare şi depunere

Formularul se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputerniciţii acestora, potrivit dispozitiilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile şi completarile ulterioare, inscriind corect, complet și cu buna-credinta informatiile prevazute de formular.

Persoanele fizice care opteaza pentru direcționarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult, precum si pentru acordarea de burse private, completeaza in mod corespunzator formularul “Anexa nr…. la Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat”. In aceasta situatie, se completeaza corespunzator casutele prevazute in formularul 230, cu numarul anexelor completate și depuse impreuna cu acesta.

Cererea se depune impreuna cu anexele completate, daca este cazul, in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.

Formularul “Anexa nr…… la Cererea privind destinatia sumei reprezentand până la 3,5% din impozitul anual datorat” se depune numai cu formularul 230.

Formularul poate fi depus si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.

ATENTIE!

Casuta ”Optiune privind distribuirea sumei pentru o perioada de 2 ani”-se bifeaza in cazul in care contribuabilul solicita prin cerere distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venitul datorat pentru acelasi beneficiar pentru o perioada de 2 ani. Solicitarea poate fi reinnoita dupa expirarea perioadei de 2 ani.

In situatia in care nu cunoasteti suma care poate fi virata, nu va completa rubrica „Suma”, caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa, conform legii.

CUM PROCEDEZI

1. Descarca pe calculatorul tau Formularul 230
2. Printeaza si apoi completeaza documentul
3. Trimite formularul la Administrația Financiară (ANAF) de care apartii

Termen limită: 30 iunie 2020

Modalitati depunere: (1) depunere personala la ghiseu; (2) trimitere prin posta cu scrisoare recomandata, cu confirmare de primire; (3) transmitere on-line prin intermediul Spațiului Privat Virtual.

Instructiuni de completare: le gasesti alaturi de Declaratia 230

INFORMATII UTILE
  • toate persoanele cu venituri salariale platesc impozit pe venit catre stat;
  • 3,5% din impozit este automat directionat de catre stat catre sectorul neguvernamental (ONG);
  • poti alege catre cine merg acesti bani (3,5% din impozitul pe venitul tau); daca nu alegi tu, statul face alegerea in numele tau;
  • nu pierzi nimic, acesti bani sunt oricum parte din impozitul pe venit
    daca alegi catre cine directionezi aceste sume poti ulterior urmari felul in care au fost utilizate (activitatea organizației);