Zana Maseluta care incurajeaza copiii sa isi ingrijeasca dintii sau cum legendele copiilor vin in ajutorul adultilor.

Desi traditiile care marcheaza pierderea dintilor de lapte la copii difera de la tara la tara, legenda Zanei Maseluta s-a bucurat de cea mai mare popularitate inca din prima parte a anilor 1900, cand a fost inventata in SUA.

Parinți isi pun adesea intrebari despre cum ar putea sa-si incurajeze copiii sa se ingrijeasca zilnic de igiena lor orala, iar perioada schimbarii dintilor fiind aceea perioada a vietii in care povestile ni se par fascinante, iar imaginatia nu are nicio limita, incurajarea nostra este simpla: folositi-va de traditia Zanei Maseluta! Ca sa iti fie usor, ne-am gandit sa iti oferim 5 idei creative pentru Zana Maseluta pe care le poți pune in practica fara prea mare efort.

Creeaza propria traditie a Zanei Maseluta

Copiii incep sa isi piarda dintii de lapte intre varsta de 5 si 7 ani. Tot in aceasta perioada iti propunem sa incepi sa ii explici copilului despre Zana Maseluta si despre cat de important este ca el sa isi ingrijeasca zilnic dintisorii pentru a fi recompensat pe masura cand Zana Maseluta il viziteaza!

Ai libertatea sa infloresti povestea Zanei Maseluta cum consideri, cheia fiind sa ii cresti entuziasmul copilului legat de vizitele ei si micile bucurii pe care aceasta le poate lasa ca recompensa. Probabil ca micutul va pune multe intrebari, asa ca tine de tine sa creezi propria poveste si cel mai important, conditiile recompenselor. Unii parinti povestesc copiilor curiosi ca zana lasa diverse recompense, in functie de cat de constiinciosi au fost cu periajul dintilor de doua ori pe zi sau cat de curajosi au fost cand si-au pierdut dintisorul.

Altii chiar povestesc copiilor ca Zana Maseluta are mai multe ajutoare, fiecare din ele oferind un alt tip de recompensa: o zana atenta care lasa mici atentii in loc de bani, o zana mai lenesa care intarzie cateodata chiar si două zile (perfecta pentru situatiile in care uitati sa puneti o recompensa sub perna) si o zana foarte generoasa, a carei vizita este mai rara si influentata de cat de atent a fost copilul la ingrijirea dintisorilor. Posibilitatile sunt nelimitate!

Foloseste o perna speciala pentru Zana Maseluta

Cu un pic de creativitate poti face o perna speciala pentru Zana Maseluta: cumpara o perna mica decorativa si ataseaza-i un mic buzunaras in care copilul tau sa poată pune dintisorii pentru zana. Ii poti scrie numele pe ea cu un marker cu sclipici special sau o poti decora dupa preferinte pentru a fi cat mai interesanta pentru cei mici. Perna va fi un motiv de bucurie pentru copilul tau si te va scuti sa cauti dintele printre asternuturi.

Lasa urme ale vizitei zanei

Te sfatuim sa lasi cateva urme care sa-ti convinga copilul ca Zana Maseluta v-a vizitat. De exemplu, poti pudra un pic de sclipici pe pervazul ferestrei pe unde a intrat zana. Il poti curata cu usurintă mai tarziu si ii va bucura pe cei mici! Foloseste-ti imaginatia ta, pentru a ajunge la imaginatia lor!

Fii creativ cu recompensele

Micile recompense lasate in urma de zana te vor ajuta sa iti educi copilul in ingrijirea temeinica a dintilor. Iata cateva idei:

• Monedele sau bancnotele mici sunt varianta clasica de recompensa a Zanei Maseluta și au succes mai ales la copiii un pic mai mari. Alege o suma simbolica si sfatuieste-i sa ii stranga in pusculita!
  • Mesajele de la zana sunt cele care îi incurajeaza pe copiii sa fie atenti la igiena orala. Scrie un mesaj personalizat de la Zana Maseluta pentru copilul tau in care ii propui o tema de urmat. De exemplu, zana il roaga sa nu uite sa se spele pe dintișori de doua ori pe zi sau sa viziteze medicul dentist care il asteapta cu drag (foarte potrivit atunci cand te hotarasti sa il duci la medicul dentist). Mesajul trebuie sa fie de ajutor, pozitiv si…pe cat posibil scris colorat!
  • O periuța noua si amuzanta poate inlocui sau suplini cateodata recompensele in bani.
  • O carte despre pierderea dintilor de lapte poate sa ii entuziasmeze pe cei mici pentru aceasta etapa a copilariei lor.

Fii pregatit pentru situatii speciale

Cateodata copiii pot pierde un dinte de lapte fara sa isi dea seama ca a cazut. In cazul acesta, puteti scrie impreuna o scrisoare Zanei Maseluta in care sa ii explicati situatia si sa ii sugerati unde ar putea sa caute dintele pierdut (la scoala, la locul de joaca, etc.).

Mai sunt situatii in care dintii de lapte au nevoie de un pic de ajutor din partea medicului somatolog pentru a fi scosi. Cazurile acestea cer o atentie deosebita din partea parintilor si a Zanei Maseluta. Recomandam ca zana sa ii lase o mica recompensa si sa ii scrie o scrisoare in care ii lauda curajul aratat la medicul dentist. Acest gest il va bucura si il va ajuta sa depaseasca un pic frica de medicul stomatolog. Este de asemenea important sa alegi un medic dentist atent si rabdator cu copiii.

Indiferent de traditiile din familia ta, Zana Maseluta este modalitatea perfecta de a-ti ajuta copilul sa deprinda obiceiuri sanatoase pentru ingrijirea dintilor. Daca vreodata vor sa sara peste periajul dintilor, aminteste-le ca zana conteaza pe ei sa isi pastreze dintisorii sanatosi!

Comments are closed.